NAGY NAP NEKED

wedding & event planning

A nagy színválasztó! - avagy hogyan válasszunk színt az esküvőre.

2016. április 20. 09:17 - nagynapneked

A jól kiválasztott témán túl minden rendezvénynek vannak meghatározott színei, amik segítik a koncepciót egyben tartani és erősíteni.

Mi legyen ez a szín az esküvőnkön? 

Aki legalább a rendezvény szervezésének felénél jár, biztosan feltette már magának ezt a kérdést. 

Szerencsére manapság már nincsenek kőbe vésve, hogy mit mivel kell/ illik párosítani, ezért is születnek egyedi és nagyon vagány kompozíciók, amiket a bevállalós párok sosem bánnak meg. Általában ezek a párosítások mindig tükrözik a pár személyiségét.

sarga.jpg

Több ezer szín közül lehet válogatni és a bőség zavarában természetesen először nem is tudja az ember, hogy melyikhez kapjon. Hogyan szűkíthetjük mégis a palettát? Kiindulási pontként hoztam Nektek pár dolgot, amire érdemes figyelni.

HANGULAT

A színek egyik szuper képessége, hogy erős pszichológiai kötelékként rögzülnek az agyban. Ez annyit tesz, hogy minden érzelemnek van egy meghatározott színe, ami még fiatalkorunkban rögzült belénk.

Szóval érdemes elgondolkodni azon, hogy a színpalettánk milyen érzelmeket kommunikáljon. A piros például egy nagyon intenzív szín, dráma, izgalom, szenvedély jellemzi, tökéletes választás lehet egy romantikus esküvő alapszíneként. Ti melyik választanátok?

szinkor.jpg

HELYSZÍN

Ez az egyik legfontosabb tényező. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a helyszín adottságai (falak, padló, kiegészítők) megfelelőek lesznek az általunk kitalált színekhez. Vegyük figyelembe a hely méreteit, a fényeket.

Ha semleges helyszínen vagyunk az is szuper, de ha van egy markáns elemként funkcionáló tárgy, pl egy hadi-tengerész kékre lefestett ajtó, akkor érdemes kiindulási pontként azzal a színnel dolgozni, hiszen az adott és annyira szemet szúr, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni. 

elefantcsont.jpg

SZEZON 

Ahogy az évszakok meglátszanak a természetben, úgy az esküvőkben is. A meleg és földárnyalatok inkább az őszi időszakra jellemzőek, amíg az élénk, friss színek a tavaszi rendezvényeken hangsúlyosak. Legyünk összhangban a természettel. (akármilyen furcsán is hangzik ez a mondat :)))

SZÍN ELMÉLET

Minden tervezéskor érdemes használni a színköröket. Ezek segítségével lehet elkezdeni a tervezést és így találhatunk rá a harmonikus, izgalmas párosításokra. 

A színkör alapszínekből épül fel. A másodlagos színek két alapszín keverékéből állnak, a harmadlagos színek pedig a másodlagos keverékeiből tevődnek össze. A színkörön megkülönböztetünk meleg és hideg színeket. A meleg színek - piros, sárga, narancssárga- energikusak, míg a hidegek - zöld, kék, lila- nyugodtságot sugallnak. Íme pár példa a párosításokra: 

KOMPLEMENTER SZÍNEK

Egymással szemben található színek. Az erősebb szín dominál.

HASONLÓ SZÍNEK

A körön egymás mellett találhatóak. Nagyon harmonikus színek, általában természetesebb érzést nyújtanak. Nyugodt, kifinomult design.

HARMADOLÁS

Alapvetően három színt válasszunk ki a színkerékről, mind a három egyenlő távolságra legyen egymástól. Ez a séma nagyon sok színvariációt tartalmaz. 

Ezek keverése erős vizuális kontrasztot ad, általában nincs domináns szín ezekben az esetekben, mindegyiket egyenlő mértékben érdemes használni. 

1_1.png

KOMPLEMENTER SZOMSZÉD

Hasonlóan az alap kiegészítő színsémához, ezt is egyszerű elkészíteni. Ebben az esetben nem a színnel szemközti színt választjuk a kontraszt másik felének, hanem a szemközti szín két szomszédját. Így az alap szín kerül középre és a két másik szín pedig a séma két végére. Több harmónia, kevesebb kontraszt. 

NEGYEDELÉS

A negyedelés a lehető legnehezebb technika a színsémák készítéséhez. Sok tervezést és gondos odafigyelést igényel.

szin2.png

Ezek az elméleti alapok. Tudom, már azt sem egyszerű kiválasztani, hogy melyik színeket alkalmazzuk, nemhogy a színpárosítások módszerén gondolkozzunk. Éppen ezért itt egy kis segítség a gyakorlatban, amihez segítségül hívtam az idei Pantone skálát. 

A Pantone minden évben megjelenik egy palettával, ami eléggé meghatározza az adott év szín trendjeit, legyen szó grafikus, webes designról, divatról, lakberendezésről vagy esküvőről.318981c6761237868bff0c7b424b8155.jpgIdén állítólag a természet inspirálta a palettát és boldogságot közvetítenek a színei. Azaz tökéletes kiindulási alapot jelenthetnek olyan az olyan örömteli eseményeken,mint egy esküvő vagy egy fergeteges ember születésnapja. :)

Nos, ha már idén divat, használjuk is őket, megmutatom, mit mivel érdemes kombinálni. 

Ebben az első példában a blogon már többször említett Peach Echo-val dolgozom. Kedves kis szín, úgy érzem ez váltotta fel a sok éven keresztül tomboló lila őrületet, ami legtöbbször a koszorúslányok ruhájában és virágokban öltött ördögi testet. Szóval kíváncsi vagyok túl lehet e ezt a színt is adagolni, mint az előbb említettet, mindenesetre még nagyon új, biztosan feltűnést keltünk vele, ha bedobjuk az esküvőn.
A másik idei trend a jegeskávé. Ebben a színben az a nagyszerű, hogy az idei Pantone paletta szinte összes árnyalatával kombinálható….bármelyik évszakban. Nyáron a nagyon élénk színeket tompítja, télen pedig mellékszínként tökéletesen megállja a helyét. Hozok is rá pár variációt. :)

A következő a Snorkel Blue, azaz búvárpipa kék és a jegeskávé felüdítő találkozása. Ismét harmónikus színeket kapunk. Erősen megjelenik a tenger kékje és a fa természetessége. Sárgaréz elemekkel tovább lehet bővíteni a dekorációt, megfelelő összehangot érünk el vele.

Biztosan hallottatok már a rozé kvarcról idén. Ez a példa azt mutatja meg ,hogy a szintén Pantone által választott lilás szürke színnel mennyire jó összhangban lehetnek. Bevallom nem vagyok a lila híve, nagyon nem, de ez egy elfogadható árnyalat számomra is. :) Mivel a színek szinte egymás mellett helyezkednek el a színkörön, könnyed, elegáns és harmonikus párost alkotnak. 

rl.jpg

És, hogy ne csak két színnel dolgozzunk: Minél több szín kerül be a színkörről a palettánkba, annál nehezebb velük dolgozni, de természetesen annál jobb hatást tudunk vele elérni. :)

Ebben a példában a Peach Echo-t, a Snorkel Blue-t és a Serenity-t fogom használni. Szórakoztató, friss érzést kölcsönöznek. A két hasonló árnyalatú kék szuperül dolgozik együtt és megtámogatják a barackot. pss.jpgVégül pedig íme egy mix, két analóg és két komplementer színből. Fiesta, Peach Echo, Limpet Shell és Snorkel Blue. Mint látjátok igazán élénk és erőteljes színek, intenzívek és szórakoztatóak. Boho stílusú esküvőkre tökéletesen alkalmas lehet, de ez már tényleg az a színösszeállítás, amihez érdemes profik segítségét kérni.szin4.jpgTehát mint látjátok rengeteg lehetőség van a fejlődő esküvői trendek és azon belül a színpalettákat illetően is. Ha betartotok pár alapelvet ( helyszín, megfelelő érzelmekkel telített színek, megfelelő szezonhoz párosított színek) akkor nagy valószínűséggel szuper összehatást fogtok elérni az esküvőn. :)

 

Kitti

 

Segítség kell a tervezéshez? Elakadtál a szervezési munkákban?

Dolgozzunk együtt a Nagy Napodon! 

Elérhetőségeimet és munkáimat www.nagynapneked.hu oldalon is megtaláljátok.

inspirációs képek: pinterest.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagynapneked.blog.hu/api/trackback/id/tr58532184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása